Sałatka z ogórków, cukinii, papryki i dyni

4.47 (156 ocen)

  • 40 min

Jest lekko słodko-kwaśna, z nutą egzotyki, którą daje dodatek kurkumy i garam masali.

  • 40 min

Składniki:

  • Cukinia, papryka (czerwona, żółta), dynia hokkaido, ogórki gruntowe - w dowolnych proporcjach
    do każdego słoika:liście selera cebula, czosnek, ziarna: ziela angielskiego, czarnego pieprzu, gorczycy
    Zalewa:
    2 szklanki wody (0,5 litra)
    0,5 szklanki octu spirytusowego
    0,5 szklanki cukru
    1 łyżka soli
    1 łyżka kurkumy
    0,5 łyżki garam masala
    jeśli lubicie lekko pikantne sałatki - dodać 1 łyżeczkę chili w proszku
Wystaw ocenę:

4.47 (156 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Sałatka z ogórków, cukinii, papryki i dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z ogórków, cukinii, papryki i dyni 1. Dynię obrać ze skóry i pestek, pokroić w kostkę i obgotować bardzo krótko w osolonym wrzątku.
    Tak samo postąpić z cukinią.
    Pokrojone papryki zanurzyć na 5 min. we wrzątku.
    W każdym słoiku na dnie ułożyć 1 gruby plaster cebuli, 1 ząbek czosnku, 3 ziarna ziele angielskiego, 3 ziarna pieprz, 1/3 łyżeczki gorczycy, 1-2 liście selera. Następnie słoiki wypełnić warstwowo ułożonymi warzywami i wlać gorącą zalewą.
    Pasteryzować słoiki 10-15 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować