Sałatka z ogórków z natką selera i pietruszki

4.44 (169 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Ogórki w tym roku mocno mi obrodziły, nie mam już z nimi co robić wiec postanowiłam jeszcze zrobić smaczna sałatkę z dodatkiem cebuli oraz natki pietruszki i selera. Sałatka wyszła bardzo smaczna i aromatyczna, zimową porą będzie w sam raz do obiadu.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 4 kilogramy ogórków zielonych
    1 kilogram cebuli
    Kilka gałązek natki pietruszki
    Kilka gałązek natki selera
    Zalewa:
    2 litry wody
    0,5 litra octu 10%
    2,5 szklanki cukru
    5 ziaren ziela angielskiego
    10 ziaren pieprzu czarnego
    5 listków laurowych
    1 łyżka przyprawy do grilla
    Dodatkowo:
    4 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.44 (169 ocen)

Sałatka z ogórków z natką selera i pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki dokładnie myjemy, nie obierając kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w krążki lub paski, dodajemy do ogórków, całość zasypujemy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3-4 godziny, ogórki powinny puścić sok. Do każdego słoika wkładamy po gałązce natki pietruszki i selera, ogórki odciskamy z nadmiaru soku i układamy w słoikach. Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy poukładane ogórki, zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy przez 10 minut od momentu zagotowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować