Sałatka z naciosami, czyli meksykański król imprez

0 (0 ocen)

Pyszna sałatka warstwowa

Składniki:

  • - 500 g pieczarek,
    - 500 g mięsa mielonego,
    - 2 cebule,
    - 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
    - pół główki sałaty lodowej,
    - papryk konserwowa lub w sezonie 3 pomidory
    - 200 g sera żółtego,
    - 1 puszka kukurydzy,
    - 330 ml śmietany 18%
    - 6 łyżek majonezu,
    - paczka chipsów tortilla (najlepiej serowe)
    -1 łyżeczka i szczypta papryki ostrej,
    - pieprz,
    - sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z naciosami, czyli meksykański król imprez - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę, mięso podsmażamy na oleju, w połowie smażenia dodajemy cebulę, przyprawiamy łyżeczką papryki ostrej, pieprzem i solą, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, całość dokładnie mieszamy, a następnie studzimy.
  • 2. Pieczarki kroimy w plastry, smażymy na maśle lub oleju.
  • 3. Sałatkę układamy warstwowo. Na spód dużej miski układamy porwaną sałatę lodową. Paprykę (pomidory) kroimy w kostkę i układamy na sałacie.
    Na paprykę (pomidory) kładziemy wystudzone mięso, a na mięso pieczarki. Kukurydzę odsączamy z zalewy i układamy. Smetanę mieszamy z majonezem, doprawiamy szczyptą papryki ostrej, solą i pieprzem, polewamy sałatkę. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Posypujemy nim wierzch sałatki.
    Chipsy kruszymy i wysypujemy na sałatkę (chipsy mają taki kształt że można ułożyć z nich koronę lecz nie koniecznie).
  • 4. Sałatkę wstawiamy do lodówki na ok.3 godz. przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować