Sałatka z musztardowcem, fetą i gruszką

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszna i kolorowa sałatka z musztardowcem - listkami o mocnym smaku musztardy.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Rukola - 2 garście
    Musztardowiec - 2 garście
    Pomidory cherry - 4 sztuki
    Ogórek gruntowy - 1 sztuka
    Papryka żółta - 1/2 sztuki
    Gruszka - 1 sztuka
    Rzodkiewka - 2 sztuki
    Ser feta - 200 g
    Sos:
    Olej - 1 łyżka
    Sos grecki (gotowy zestaw przypraw) - 1 łyżeczka
    Pestki dyni do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z musztardowcem, fetą i gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z musztardowcem, fetą i gruszką 1. Musztardowiec (gorczyca sarepska) to roślina z gatunku kapustowatych. Z jego nasion wykonuje się, jak nazwa wskazuje, musztardę sarepską. W kuchni warto także wykorzystywać liście. Mają dość mocny, pieprzny, wręcz musztardowy smak. Musztardowiec występuje w kilku odmianach - moja ma mocno postrzępione, dekoracyjne liście. Jest źródłem wielu witamin, wapnia, fosforu, żelaza, kwasu foliowego.
  • Sałatka z musztardowcem, fetą i gruszką 2. Rukolę i musztardowca myjemy, układamy na talerzach. Na zieleninę kładziemy pokrojone warzywa, gruszkę i ser. Całość polewamy sosem i posypujemy ziarnami dyni. Musztardowiec nadaje sałatce pikantny smak.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować