Wiosenne młode warzywa w połączeniu z wędzoną rybą to smaczna i zdrowa propozycja na lekki obiad czy kolację.
10 min
Składniki:
(na 2 porcje)
6-8 małych młodych ziemniaczków
1 młoda cukinia
1 rzodkiew
300g płata wędzonego pstrąga łososiowego
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sól, czarny pieprz
siemię lniane
Sałatka z młodymi ziemniaczkami i pstrągiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaczki szorujemy i gotujemy w mundurkach do miękkości. Kroimy w plastry. Rzodkiew i cukinię myjemy i kroimy w plastry takiej samej grubości jak ziemniaki. Warzywa układamy na przemian tworząc wianek wokół talerza. Wadzoną rybę pozbawiamy skóry i ewentualnie widocznych ości. Kroimy w kostkę o wymiarach 1cm x 1cm. Rybę układamy wewnątrz warzywnego okręgu. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dekorujemy plasterkiem cytryny i kiełkami.
Komentarze