Sałatka z młodymi ziemniaczkami i pstrągiem

0 (0 ocen)

  • 10 min

Wiosenne młode warzywa w połączeniu z wędzoną rybą to smaczna i zdrowa propozycja na lekki obiad czy kolację.

  • 10 min

Składniki:

  • (na 2 porcje)
    6-8 małych młodych ziemniaczków
    1 młoda cukinia
    1 rzodkiew
    300g płata wędzonego pstrąga łososiowego
    oliwa z oliwek
    sok z cytryny
    sól, czarny pieprz
    siemię lniane

Sałatka z młodymi ziemniaczkami i pstrągiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaczki szorujemy i gotujemy w mundurkach do miękkości. Kroimy w plastry. Rzodkiew i cukinię myjemy i kroimy w plastry takiej samej grubości jak ziemniaki. Warzywa układamy na przemian tworząc wianek wokół talerza. Wadzoną rybę pozbawiamy skóry i ewentualnie widocznych ości. Kroimy w kostkę o wymiarach 1cm x 1cm. Rybę układamy wewnątrz warzywnego okręgu. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dekorujemy plasterkiem cytryny i kiełkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy