Sałatkowa kompozycja z młodych warzyw i jabłka. Właściwy charakter i smak nadają potrawie dodatki - żółty ser, suszone śliwki oraz prażone, pachnące orientem przyprawy.
45 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
400 g oskrobanych, gotowanych młodych ziemniaków
500 g oczyszczonych żółtych młodych patisonów lub cukinii
2 średnie mięsiste pomidory (łącznie 300 g)
200 g oczyszczonej młodej marchewki
1 nieduże słodko – winne jabłko (150 g)
100 g oczyszczonej cebuli dymki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej mięty
180 g żółtego sera
100 g suszonych śliwek bez pestek
3 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego (np. typu greckiego)
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
po 1 łyżeczce całych ziaren przypraw – owoców kolendry, białej gorczycy, kuminu (kminu rzymskiego)
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Sałatka z młodych ziemniaków z żółtym serem i suszoną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przyprawy ziarniste uprażyć w suchym rondelku, wystudzić i utrzeć w moździerzu.
Patisony lub cukinię pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski, dodać pokrojone w plastry marchewkę oraz dymkę. Rozdrobnione ww. warzywa posypać szczyptą soli i cukru, wymieszać i pozostawić pod przykryciem na co najmniej 30 min, po czym odlać powstały płyn.
2.Do zawartości miski dołożyć pokrojone na małe cząstki ziemniaki, pomidory i jabłko (uprzednio pozbawione gniazd nasiennych). Dodać pokrojony w kostkę ser, drobno pokrojone śliwki i zielenię.
3.Dołożyć koncentrat pomidorowy wymieszany ze śmietaną/jogurtem oraz wsypać prażone przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Na końcu sałatkę doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Komentarze