Sałatka z masłem

4.5 (173 ocen)

  • 30 min

Tą sałatkę robię od lat na różne okazje, jej sekretem smaku są dobrej jakości składniki, dlatego, że nie doprawia się jej ani solą ani pieprzem a mimo to jest przepyszna, ładnie wygląda ułożona w szklanych pucharkach takich do podania na raz, doskonale sprawdzi się na świątecznym stole.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 szklane pucharki:

    5 jaj od szczęśliwych kurek
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    10 dag ostrego sera żółtego np cheddar
    10 dag zmrożonego masła
    3 cebule dymki ze szczypiorem
    Majonez do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko Ser

Sałatka z masłem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo, obrać, oddzielić osobno żółtka i osobno białka, każde zetrzeć na tarce do dwóch misek.
    Dymkę umyć posiekać, ser zetrzeć na tarce jarzynowej, tuńczyka osączyć z zalewy rozdrobnić.
  • 2. Sałatkę układać warstwowo w szklanych pucharkach wg kolejności:
    - Starte białka
    - Ser żółty
    - Tuńczyk
    - Grubsza warstwa majonezu
    - Zmrożone starte masło
    - Część pokrojonej dymki
    - Żółtka
    - Reszta pokrojonej dymki
    Tak przygotowaną sałatkę wstawić od razu do lodówki, dobrze schłodzić, podawać.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Sałata Ser żółty Szczypiorek Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować