300 g makaronu pełnoziarnistego
500 g szparagów
200 g ugotowanego kurczaka
400 g pomidorków cherry
40 g kaparów
ok. 170 g kukurydzy konserwowej
1 łyżka posiekanego koperku
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1 duży ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
Sałatka z makaronem, szparagami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente wg wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy i płuczemy pod zimną wodą.
2.W małej misce mieszamy olej, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól oraz pieprz i dodajemy sos do makaronu.
3.Szparagi myjemy i odłamujemy ich jasne końce. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy łyżeczkę cukru i trochę soli. Wstawiamy do niej szparagi, tak aby miękkie końce wystawały nad wodą. Gotujemy je przez ok. 5 minut, do momentu aż zmiękną. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą oraz kroimy na mniejsze kawałki.
4.Kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki i dodajemy do makaronu. Dodajemy również szparagi, kukurydzę, pomidorki przekrojone na połówki, kapary oraz kukurydzę. Całość solimy do smaku.
Komentarze