Lekka sałatka przygotowana na bazie makaronu ryżowego, z dodatkiem dużej ilości świeżych warzyw: żółtej papryki, pomidorów i ogórka. Polana sosem z oliwy, soku z cytryny i posiekanych kaparów.
Sałatka z makaronem orzo i świeżymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Pomidory, paprykę oraz ogórka (bez obierania) kroimy w drobną kostkę. Dodajemy warzywa do makaronu.
Do miseczki ocieramy skórkę z cytryny i wyciskamy z niej sok. Dodajemy oliwę z oliwek, zioła prowansalskie, szczyptę ostrej papryki, posiekane kapary oraz natkę pietruszki. Mieszamy i dodajemy sos do sałatki.
Przyprawiamy sałatkę do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz szczyptą soli.
Komentarze