Sałatka z łososiem wędzonym na placuszku z patisona

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Fantastyczna w smaku, pięknie prezentująca się, wykwintna sałatka, w której królują patisony. Jej podstawą jest znakomity, puszysty placuszek z dodatkiem czerwonej cebuli, muśnięty serkiem śmietankowo-czosnkowym, a nim króluje łosoś wędzony, rzodkiewka, kiełki, pestki słonecznika i… konserwowe patisony. To absolutnie zniewalające w smaku, a przy tym zachwycające wyglądem danie, które szczególnie polecam eleganckie przyjęcie lub kolację w gronie przyjaciół.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
    2 garści rukoli
    1 garść kiełków rzodkiewki
    120 g plastrów łososia wędzonego
    5-6 patisonów konserwowych
    5-6 rzodkiewek
    1/3 pestek słonecznika
    150 g puszystego serka śmietankowego (1 ząbek czosnku, sól)
    4 placuszki z patisonów i czerwonej cebuli

    SKŁADNIKI NA PLACUSZKI:
    (na 4 duże placki)
    1 duży patison (250 g)
    1 czerwona cebula
    2 ząbki czosnku
    2 jajka (żółtka)
    2 łyżki śmietany 18%
    8 łyżek mąki pszennej
    sól, świeżo mielony pieprz
    olej do smażenia

    SKŁADNIKI NA DRESSING:
    3 łyżki oliwy z oliwek
    1/2 ząbka czosnku
    1 łyżeczka octu winnego białego
    1 łyżeczka syropu klonowego
    sól, świeżo mielony pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sałatka z łososiem wędzonym na placuszku z patisona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
  • 2. Przygotowujemy placuszki. Od patisona odkrawamy końcówki, ścieramy go na tarce o grubych oczkach, solimy i pozostawiamy na około 15 min aż puści sok. Po upływie tego czasu dokładnie go odciskamy i przekładamy do suchej miski, do której dokładamy, pokrojoną w drobną kosteczkę, czerwoną cebulę. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do naszykowanych warzyw wraz z mąką i śmietaną, a całość doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju, z obydwu stron, aż osiągną złocisty kolor (po około 2-3 min z każdej strony). Gotowe placki wykładamy na ręcznik papierowy i odstawimy do wystygnięcia.
  • 3. Przygotowujemy dressing. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu.
  • 4. Plasterki łososia kroimy w paseczki.
  • 5. Rzodkiewki i patisony konserwowe kroimy na półplasterki.
  • 6. Serek śmietankowy łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz lekko solimy.
  • 7. W misce łączmy rukolę z łososiem, patisonami, rzodkiewkami, pestkami słonecznika, a następnie skrapiamy całość przygotowanym dressingiem. Na posmarowane serkiem placuszki wykładamy zawartość miski, a na koniec posypujemy je kiełkami słonecznika.

Porady

Patisony można zastąpić żółtą lub zieloną cukinią.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Ryby Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować