Sałatka z łososiem, brokułem i płatkami migdałów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczone i podzielone na różyczki brokuły wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować 4 minuty. Odcedzić i zostawić do przestygnięcia, a następnie wrzucić do dużej, szklanej miski. Kilka różyczek zostawić do dekoracji.
Ziemniaki dokładnie wyszorować i ugotować w mundurkach do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, a gdy przestygną, pokroić w półplasterki i dodać do brokułów. Wymieszać delikatnie.
Przygotować sos: do jogurtu naturalnego dodać ostrą musztardę, posiekane kapary oraz koperek. Wymieszać, przyprawić pieprzem i solą. Polać sosem sałatkę. Zostawić odrobinę sosu.
Ułożyć na sałatce jajka pokrojone w dość grube plastry.
Na wierzchu ułożyć łososia podzielonego na kawałki oraz resztę brokułów. Zrobić kleksy z sosu. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Posypać sałatkę płatkami migdałów. Podawać od razu po przygotowaniu.
Komentarze