Sałatka z łososiem, brokułem i płatkami migdałów

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna sałatka z wędzonego łososia i gotowanych warzyw, polana sosem z kaparami i posypana płatkami migdałów. Idealna na różnego rodzaju imprezy.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • łosoś wędzony 125 gram
    ziemniaki 4 szt
    jajka ugotowane na twardo 3 szt
    brokuły 1 bukiet
    płatki migdałowe 1 garść
    sól
    Składniki na sos:
    jogurt naturalny 150 gram
    kapary całe 2 łyżki
    koper świeży 2 łyżki
    musztarda 1 łyżeczka (ostra)
    sól
    pieprz

Sałatka z łososiem, brokułem i płatkami migdałów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone i podzielone na różyczki brokuły wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować 4 minuty. Odcedzić i zostawić do przestygnięcia, a następnie wrzucić do dużej, szklanej miski. Kilka różyczek zostawić do dekoracji.
    Ziemniaki dokładnie wyszorować i ugotować w mundurkach do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, a gdy przestygną, pokroić w półplasterki i dodać do brokułów. Wymieszać delikatnie.
    Przygotować sos: do jogurtu naturalnego dodać ostrą musztardę, posiekane kapary oraz koperek. Wymieszać, przyprawić pieprzem i solą. Polać sosem sałatkę. Zostawić odrobinę sosu.
    Ułożyć na sałatce jajka pokrojone w dość grube plastry.
    Na wierzchu ułożyć łososia podzielonego na kawałki oraz resztę brokułów. Zrobić kleksy z sosu. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Posypać sałatkę płatkami migdałów. Podawać od razu po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy