Sałatka z kuskusem, szynką, warzywami konserwowymi i złocistą cebulką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zimą rzadziej sięgamy po świeże warzywa. Zastępujemy je domowymi przetworami. Z warzyw konserwowych można przygotować taką sałatkę, która świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie do pracy, lub kolację. Kuskus i szynka sprawiają, że sałatka jest treściwa, sycąca i pożywna.

  • 30 min

Składniki:

  • -1 szklanka kaszy kuskus
    -1 szklanka wrzącej wody
    -300 g szynki drobiowej (u mnie złocista z indyka)
    -1 puszka kukurydzy konserwowej
    -1 słoik selera marynowanego
    -70 g marynowanych, złocistych cebulek
    -4 plastry papryki konserwowej
    -3 łyżki majonezu
    -3 łyżki jogurtu naturalnego
    -sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sałatka z kuskusem, szynką, warzywami konserwowymi i złocistą cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy, odstawiamy na 5 minut. Odkrywamy, mieszamy i studzimy. Wrzucamy do miski.
  • 2 2. Dodajemy odsączone z zalewy kukurydzę i seler, pokrojoną w kostkę szynkę oraz paprykę oraz poprzekrawane na pół cebulki (kilka zostawiamy do dekoracji w całości).
  • 3 3. Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Sałatkę przekładamy na półmisek i dekorujemy pozostałymi cebulkami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować