Sałatka z kuskusem szynką i kolorową kapustą

0 (0 ocen)

Zaskakujące acz bardzo smaczne połączenie składników, zapraszam:)

Składniki:

  • Składniki podstawowe:

    150 g czerwonej kapusty
    150 g pekinki
    250 szynki wieprzowej bez kości
    7 pomidorków cherry

    Składnik dodatkowy:
    1/3 szklanki kuskusu

    Składniki robocze:

    1/2 szklanki wrzątku
    1 łyżeczka sosu sojowego
    szczypta chili w płatach
    1/2 kostki rosołowej
    1 łyżka majonezu
    2 łyżki śmietan 30%
    1,5 łyżki octu ryżowego

    Dekoracja:
    pomidor cherry
    liść pora
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Szynki

Sałatka z kuskusem szynką i kolorową kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na 3-4 kawałki aby szybciej się ugotowało. W rondelku zagotować wodę z kostką rosołową. Dodać mięso i ugotować do miękkości. Wyjąć i zupełnie ostudzić.
  • 2. Do miseczki wsypać kaszę kuskus. Do wrzątku dodać sos sojowy i zmielone płatki chili, wymieszać. Zalać kaszę, przykryć i zostawić na 8-10 minut. Po tym czasie odkryć, rozwarstwić widelcem i zostawić aby ostygło.
  • składniki sałatki 3. Do miski na tarce o podłużnych otworach zetrzeć czerwoną kapustę ( lub drobniutko ją posiekać). Pekinkę pokroić w cienkie piórka i dodać do miski z czerwoną kapustą. Dodać kaszę.
  • dodać pomidorki 4. Mięso pokroić w małą kostkę i dodać do miski. Umyte i osuszone pomidorki pokroić na ósemki. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Do miseczki przełożyć majonez, dodać ocet i śmietanę i wymieszać. Przelać do miski z sałatką i wymieszać. Odłożyć na 1 godzinę do lodówki, smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować