Sałatka z kurczarkiem i grillowanymi warzywami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Na wieczór we dwoje wyszła idealna, lekka - ale bardzo sycąca, smaczna, ale przede wszystkim nie wymagająca ( szczególnie dla mojego A., który w gotowaniu stawia swoje pierwsze kroki :) ), więc jej zrobienie poszło nam szybko i sprawnie :)

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 sałaty dębowej
    1/2 sałaty masłowej
    3 garści roszponki

    3 pojedyncze piersi z kurczaka
    przyprawa gyros
    pieprz
    po 1/2 papryki czerwonej, białej i zółtej
    garść pomidorków koktajlowych
    15 dag żółtego sera w 1 kawałku
    bazylia, rozmaryn

    sos:

    1/2 szklanki oliwy z oliwek
    3 łyżki musztardy dijon
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1/2 łyżeczki octu winnego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka z kurczakiem

Sałatka z kurczarkiem i grillowanymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi kurczaka oczyszczamy, obtaczamy w przyprawie gyros, posypujemy pieprzem i w całości smażymy na małym ogniu (ok 20 minut). Papryki kroimy na małe słupki i wkładamy do małego naczynia żaroodpornego, a pomidorki układamy na folii aluminiowej. Warzywa polewamy oliwą z oliwek, posypujemy rozmarynem, a pomidory dodatkowo bazylią. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200*C z termoobiegiem przez 20 minut.
  • 2. Składniki na sos dokładnie mieszamy - do uzyskania jednolitej, zwartej konsystencji (nie może być grudek). Lekko przestudzone mięso kroimy na 0,5 cm plastry. Na talerzu układamy sałatę dębową, masłową, posypujemy je roszponką i polewamy częścią sosu. Na sałaty wykładamy pokrojonego kurczaka, podpieczone pomidory i paprykę. Ser żółty kroimy w kostkę i posypujemy nim sałatkę. Na koniec całość polewamy sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować