Sałatka z kurczakiem teriyaki

4.49 (183 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Bardzo smaczna sałatka z kurczakiem i pomarańczą. Sprawdzi się zarówno jako obiad do pracy jak i propozycja na domowe przyjęcia. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem lub grzankami.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • na 2 porcje:
    300 g piersi z kurczaka
    1/3 - 1/2 główki kapusty pekińskiej
    1 pomarańcza lub kilka plastrów świeżego ananasa
    3 łyżki drobno pokrojonego w kostkę sera żółtego
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 papryki pomarańczowej

    marynata do kurczaka:
    1 łyżka miodu
    3-4 łyżki sosu teriyaki

    dressing:
    4 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżka octu jabłkowego
    1 łyżeczka cukru/ cukru brzozowego
    sól morska, pieprz kolorowy do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (183 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dressing

Sałatka z kurczakiem teriyaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i zamarynować w miodzie i sosie teriyaki. Odstawić do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na całą noc). Następnie usmażyć na patelni grillowej.
  • 2. Kapustę posiekać i wsypać do miski.
    Pomarańczę lub ananasa pokroić w kostkę, dodać do kapusty.
    Papryki - czerwoną i pomarańczową pokroić w kostkę i razem z kosteczkami żółtego sera i usmażonymi kawałkami kurczaka dodać do pozostałych składników.
  • 3. Przed podaniem zalać dressingiem przygotowanym z oleju rzepakowego, octu jabłkowego, cukru/ksylitolu oraz przypraw. Wymieszać.

Porady

Dressing można zastąpić sosem czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować