Sycąca sałatka z dodatkiem mięsa oraz warzyw. Całość smaku sałatki uzupełniają – kukurydza z puszki i makaron. Pożywny dodatek do śniadania pierwszego czy drugiego.
50 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 6 porcji:
1 puszka kukurydzy
10 cm białej części pora
1 ogórek szklarniowy
10 dag makaronu w kształcie ryżu
1 pierś kurczaka
Sól, pieprz, cukier do smaku
3 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
Przyprawa do kurczaka
Olej do smażenia
Sałatka z kurczakiem i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mięso oczyścić, osuszyć, pokroić w mała kostkę, zasypać przyprawą do kurczaka. Wymieszać, odstawić do lodówki na 3 godziny. Następnie usmażyć na oleju, osączyć z tłuszczu. Ogórka obrać, pokroić w grubszą kostkę, pora pokroić drobno. Zasypać solą z odrobiną cukru. Odstawić na 2 godziny. Makaron ugotować w osolonej wodzie, osączyć. Kukurydzę osączyć z zalewy. Do miski przełożyć kukurydzę, makaron, osączone warzywa, mięso – doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, wymieszać. Majonez wymieszać z jogurtem, zalać sałatkę, delikatnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce. Przed podaniem na wierzchu ułożyć połówki pomidorków koktajlowych i cząstki ogórka zielonego.
Porady
1. do sałatki można dodać kolorową, świeżą paprykę.
Komentarze