Sałatka z kurczakiem, fasolą i słonecznikiem

4.51 (184 ocen)

  • 60 min

Pyszna i zdrowa sałatka.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    przyprawa do gyrosa
    1 sałata lodowa
    10 pomidorków koktajlowych
    1/2 zielonego ogórka
    1 puszka czerwonej fasoli
    5 łyżek słonecznika
    sos:
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżki majonezu
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz do smaku
    olej
Wystaw ocenę:

4.51 (184 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z kurczakiem, fasolą i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka umyć, oczyścić, oprószyć przyprawą do gyrosa i skropić całość olejem. Następnie upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pierś z kurczaka piec ok. 20-25 minut. Potem wystudzić. Następnie przygotować sos czosnkowy. Jogurt wymieszać z majonezem. Czosnek drobno posiekać i dodać do sosu. Doprawić solą i pieprzem. Sałatę umyć i porwać na kawałki. Dodać do niej pokrojony w większą kostkę ogórek. Następnie pomidorki pokrojone w ćwiartki i odsączoną czerwoną fasolę. Na końcu dołożyć pokrojonego w kostkę upieczonego kurczaka. Na suchej patelni uprażyć słonecznik i wystudzić. Sałatkę zalać sosem czosnkowym i posypać na wierzchu prażonym słonecznikiem. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Fasola czerwona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować