Sałatka z kulkami z kaszy bulgur

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Bardzo lubię przygotowywać zdrowe i smaczne dania. Ostatnio
eksperymentuje z sałatkami i staram się , aby
były bardziej sycące. Dlatego też przygotowałam sałatkę z kulkami z
kaszy-to oryginalny sposób na domowy
super-food.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki bazowe:
    150 gram świeżego szpinaku
    kubeczek pomidorków koktajlowych
    kilka rzodkiewek
    czerwona cebula
    ogórek
    składniki kulek:
    3 szklanki ugotowanej kaszy bulgur (1 szklanka o pojemności 250 ml)
    Jajko
    białko
    Bułka tarta
    2 ząbki czosnku
    Sól ziołowa, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku
    Sos:
    4 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżki musztardy
    2 łyżki oliwy
    2 łyżki octu winnego
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z kulkami z kaszy bulgur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak przepłukaj i osusz. Pomidorki, rzodkiewki, ogórka umyj i
    pokrój na drobne kawałki. Cebulę obierz i
    drobno pokrój.
  • 2. Przygotuj kulki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Połowę
    kaszy zmiksuj i przełóż do miski z resztą
    niezmiksowanej kaszy . Dodaj jajko białko, czosnek i przyprawy do smaku
    . Wsyp tyle bułki tartej, aby
    powstała dość zwarta masa. Jeśli masa byłaby za sucha dodaj
    trochę wody. Uformuj z niej niewielkie kuleczki wielkości małego orzecha
    włoskiego. Pieczokoło 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudź.
  • 3. Przygotuj sos. Wszystkie składniki zblenduj i wsyp do smaku. Do miski przełóż warzywa i kuleczki. Wymieszaj delikatnie całość.
    Przed podaniem polej sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza bulgur Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować