Sałatka z krewetkami i mango

4.51 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 20 min

Gotowanie sprawia mi dużą przyjemność. Ta sałatka jest naprawdę godna polecenia.

  • 20 min

Składniki:

  • ● mango
    ● 3 pomidory
    ● średnia papryczka chili lub 3-4 małe piri piri (mogą być konserwowe)
    ● oliwa do smażenia
    ● ok. 200 ml słodko-pikantnego sosu chili
    ● op. mieszanki kolorowych sałat lub główka sałaty lodowej
    ● 20 krewetek tygrysich lub średnich
    ● ogórek
Wystaw ocenę:

4.51 (146 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z krewetkami i mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pikantne mango: mango obieramy, usuwamy pestkę, a miąższ kroimy w plastry. Papryczkę drobno siekamy. Polewamy sosem chili. Odstawiamy na ok. 1,5 godziny.
  • 2. Krewetki sprawiamy, myjemy i osuszamy. Smażymy ok. 5 minut na dużym ogniu na rozgrzanej oliwie. Pomidory i ogórka kroimy w plastry.
  • 3. Na 4 talerzach rozkładamy porcje sałaty. Dookoła układamy na przemian plastry pomidora i ogórka. Dodajemy mango, polewamy sosem. Na wierzchu układamy po 5 krewetek.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki Krystyny ● Krewetki przed smażeniem warto zamarynować: 2 łyżki oliwy mieszamy z 3 łyżkami soku z limonki, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz solą i pieprzem, a następnie mieszamy z krewetkami. ● Sałatkę można posypać lekko uprażonym sezamem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki Mango Ogórek Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować