Sałatka z kindziukiem, marynowanymi grzybami i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Taka sałatka sprawdzi się również na Wielkanocnym stole.

  • 30 min

Składniki:

  • 20 szt cienkich plasterków kindziuka
    4 ugotowane jajka
    200 g liści szpinaku
    3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
    1 łyżeczka miodu
    200 g marynowanych prawdziwków i kurek
    pęczek koperku
    pęczek rzodkiewek
    pęczek szczypiorku
    Sos : 2 łyżki majonezu
    200 g jogurtu greckiego
    pół łyżeczki kuminu
    sok z 1 cytryny
    sól
    pieprz

Sałatka z kindziukiem, marynowanymi grzybami i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z kindziukiem, marynowanymi grzybami i szpinakiem 1. Na suchej, dobrze rozgrzanej patelni usmażyłem plasterki kindziuka.
    Sos : wymieszałem jogurt, majonez, kumin, sok z cytryny. Doprawiłem solą i pieprzem.
    Dno i boki salaterek posmarowałem sosem. Jajka pokroiłem w plasterki. Rzodkiewki w cienkie płatki. Oddzielnie wymieszałem przed podaniem sałatki szpinak z olejem i miodem i szczyptą soli. Tak przygotowany szpinak przełożyłem do salaterek wysmarowanych sosem.
    Pomiędzy liście włożyłem, jajka, grzyby, kindziuk. Całość posypałem posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Sałatka pozostaję bez mieszania. W czasie nakładania smaki się połączą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy