Sałatka, która idealnie nadaje się na śniadanie i kolację.
1 godz. 20 min
Składniki:
2 torebki kaszy jęczmiennej (2 x 100g)
1 litr wody + 1 kostka rosołowa z kurczaka
2 udka z kurczaka
1 marchew
1 por
1 puszka kukurydzy
1 mały słoik ogórków w zalewie octowej
bardzo mały pęczek pietruszki
do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie
można dodać kilka liści świeżego szpinaku i rukoli
Sałatka z kaszy i gotowanego kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka włożyć obraną marchewkę i umyte udka z kurczaka, zalać wodą i gotować około godziny (aż mięso będzie miękkie). Gotowego kurczaka zostawić do ostudzenia.
2.Do kolejnego garnka nalać litr wody, zagotować. Do gotującej się wody wrzucić kostkę rosołową i wsypać kaszę (kaszę należy wysypać z torebek). Gotować około 15 minut (według instrukcji na opakowaniu), mieszając od czasu do czasu. Kaszę należy pilnować w szczególności pod koniec gotowania, bo może przywierać do dna. Gotową kaszę przelać na sitko i zostawić by ochłodła i wyleciał z niej nadmiar wody.
3.Do dużej miski wsypać kukurydzę, pokrojony w drobną kostkę ogórek i por (tylko biała część), obranego kurczaka, połowę ugotowanej marchewki (należy ją zgnieść widelcem) i kaszę. Pietruszkę (i ewentualnie, jeśli posiadamy akurat, szpinak i rukolę), posiekać drobno i również wrzucić do miski. Całość dobrze wymieszać. Do sałatki wsypać szczyptę ziół prowansalskich, doprawić solą i pieprzem.
Komentarze