Sałatka z kaszy gryczanej, soczewicy, rzodkiewki, groszku i marchewki

0 (0 ocen)

Sałatka z kaszy gryczanej, soczewicy i warzyw, to lekki i pożywny posiłek. Wystarczy ją przełożyć do słoika i posiłek na wynos gotowy. Można przygotować więcej sałatki, podzielić na porcje i obiad do pracy gotowy. W ten sposób oszczędzam czas i nie muszę gotować codziennie.

Składniki:

  • Składniki (porcja na 2 osoby):
    1 szkl. kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
    1/2 szkl. ugotowanej brązowej soczewicy
    1/2 szkl. ugotowanego groszku (może być konserwowy)
    1 mała marchew
    3 rzodkiewki
    1/2 czerwonej cebuli
    kilka gałązek natki pietruszki
    2 łyżeczki soku z cytryny
    2 łyżki oliwy z oliwek
    3 łyżki octu jabłkowego do marynowania cebuli
    1/3 łyżeczki cukru
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z kaszy gryczanej, soczewicy, rzodkiewki, groszku i marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i pokroić na cienkie plastry. Przełożyć do miseczki, dodać szczyptę soli, cukier i ocet jabłkowy.
    Cebulę lekko ugnieść i pozostawić 30 minut. tak zamarynowaną cebulę, przełożyć na sitko. Można wykorzystać marynatę jako dodatek do sałatki zamiast soku z cytryny.
    Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.
    Rzodkiewki pokroić w plastry.
    Na talerzu ułożyć składniki sałatki: kaszę gryczaną, soczewicę, rzodkiewkę, marchew, groszek, marynowaną cebulę. Dodać pokrojoną natkę, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Po wymieszaniu doprawić sałatkę solą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować