Kasza jaglana w połączeniu z tuńczykiem, świeżymi warzywami i sosem na bazie oliwy z suszonych pomidorów to bardzo smaczna i pożywna sałatka. Polecam :)
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
100 gram kaszy jaglanej
1 duży pomidor
1 duży ogórek
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 duża garść szpinaku
1/2 pora
4-5 łyżek oliwy z suszonych pomidorów
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 szczypta ostrej papryki
sól do smaku
pieprz do smaku
Sałatka z kaszą jaglaną, tuńczykiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotować w osolonej wodzie, przestudzić.
Pomidora i ogórka pokroić w kostkę. Pora dokładnie oczyścić i pokroić w półplasterki. Szpinak wypłukać i pokroić w paski.
Połączyć wszystkie składniki. Dodać odsączonego z zalewy tuńczyka, wymieszać.
Przygotować sos: do oliwy dodać dużo świeżo zmielonego pieprzu, zioła oraz ostrą paprykę. Dokładnie wymieszać,a następnie dodać do sałatki. Doprawić do smaku szczyptą soli.
Smacznego :)
Komentarze