Sałatka z kaszą gryczaną, pieczonymi warzywami i pomarańczą

4.5 (191 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Orzeźwiająca zimowa sałatka z pieczonymi warzywami i pomarańczowym dressingiem. W sam raz na zimowe wieczory

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - kasza gryczana: 100 gramów
    - marchew: 1 sztuka
    - pietruszka: 2 sztuki
    - burak czerwony (mały): 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - pomarańcza: 1 sztuka
    SOS:
    - oliwa: 3 łyżki
    - sok z pomarańczy: 3 łyżki
    - ocet z jabłek: 1 łyżeczka
    - miód: 1 łyżeczka
    - natka pietruszki: 1 pęczek
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z kaszą gryczaną, pieczonymi warzywami i pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sałatka z kaszy gryczanej i pieczonych warzyw 1. Warzywa obieramy, kroimy w kostkę, układamy na posmarowanej oliwą blaszce, dodatkowo skrapiamy 2 łyżkami oliwy, solimy i pieczemy w nagrzanym do 180 st.C piekarniku około35-40 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • 2. Kaszę gryczaną gotujemy al dente.
  • 3. Pomarańczę obieramy ze skórki i wycinamy z niej fileciki miąższu. Robimy to nad miseczką, aby zebrać cały sok, który przy okazji nam wycieka. Resztę pomarańczy dokładnie wyciskamy. Odmierzamy 3 łyżki soku do sosu.
  • 4. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy.
  • 5. Kaszę gryczaną mieszamy z upieczonymi warzywami, dodajemy cząstki pomarańczy, pietruszkę i polewamy sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować