Sałatka z kaszą gryczaną

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszna, lekka sałatka z dodatkiem marynowanych karczochów, kaparów, pieczarek i sera grana padano.
Karczochy w zalewie z bazylią, natką pietruszki, czosnkiem, octem winnym i olejem słonecznikowym nadają sałatce oryginalnego, śródziemnomorskiego smaku.
Sałatkę podajemy posypaną do wyboru: parmezanem, świeżą bazylią, natką pietruszki lub płatkami chili.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 woreczki kaszy gryczanej prażonej
    210-310 g karczochów w zalewie
    210 -260 g pieczarek marynowanych
    25 g drobnych kaparów
    30 g sera grana padano

    sól himalajska z młynka
    pieprz zielony z młynka
    płatki chili
    zalewa z karczochów do smaku

    natka pietruszki lub świeża bazylia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie wg. zalecenia na opakowaniu i studzimy.
    Karczochy po odsączeniu z zalewy kroimy na mniejsze kawałki.
    Małe pieczarki kroimy w plasterki, większe w półplasterki.
    Ser grana padano ścieramy na tarle o drobnych oczkach.

    W misce łączymy podane wyżej składniki, dodajemy odsączone z zalewy kapary i doprawiamy do smaku.

    Sałatkę podajemy posypaną zieleniną lub chili.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować