Sałatka z kaszą gryczaną i rzodkiewką

4.5 (194 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Polecam , doskonale nadaje się do zabrania do pracy. Pakujemy w pudełko . Do tego jogurt i gotowe.

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • •50 g kaszy gryczanej prażonej
    •cebula
    •olej rzepakowy do smażenia
    •3 jajka
    •ok 70 g sera mimolette ( podpuszczkowy dojrzewający )
    •mały pęczek szczypiorku drobnego
    •pęczek rzodkiewek


    •100 g jogurtu naturalnego
    •szczypta soli
    •szczypta pieprzu młotkowanego z kolendrą
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka warstwowa

Sałatka z kaszą gryczaną i rzodkiewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać kaszę i chwilę prażyć. Dodać wodę i ugotować kaszę. Wystudzić.
    Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać ze skorupek. Oddzielić żółtka od białek i osobno zetrzeć na tarce o grubych oczkach . Rzodkiewki umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek umyć, osuszyć i drobniutko pokroić.

    Na dno naczynie wyżyć kaszę. Na kaszę wyłożyć białko. Następnie większą część szczypiorku. Na szczypiorek wyłożyć ser. Na ser wyłożyć większą część startej rzodkiewki i na koniec żółtka. Dodać jeszcze jogurt naturalny ze szczyptą soli i pieprzu.
    Przykryć jeszcze pozostałym szczypiorkiem i rzodkiewką.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować