Sałatka z karmelizowanym kurczakiem i nasturcjami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Dla 2 osób

Nasturcje to jedne z popularniejszych kwiatów jadalnych. Dzięki swojemu wyrazistemu pieprzowemu smakowi dobrze komponują się z wieloma produktami. Zrobiłam lekką sałatkę z karmelizowanym kurczakiem, mozzarellą i roszponką, a jej dopełnieniem były właśnie nasturcje.

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
    1 kulka mozzarelli
    3-4 garści roszponki
    kilka kwiatów nasturcji
    garść orzechów laskowych
    1 łyżka oleju z orzechów laskowych
    1 łyżka octu balsamicznego
    1 łyżka miodu
    sól

Sałatka z karmelizowanym kurczakiem i nasturcjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka kroimy w niewielkie paski. Na rozgrzaną patelnię wylewamy łyżkę miodu, dodajemy pokrojone mięso i podsmażamy je na złoty kolor przez kilka minut. Na dużym talerzu układamy roszponkę, a na niej pokroją w plasterki mozzarellę i karmelizowane mięso z piersi kurczaka. Pozostały na patelni miód mieszamy z olejem z orzechów włoskich oraz z octem balsamicznym. Tak powstały sos delikatnie solimy i polewamy nim roszponkę, mozzarellę i kurczaka. Całość posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi. Na wierzchu układamy nasturcje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy