Sałatka z karmelizowaną gruszką i serami pleśniowymi

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszne klasyczne połączenie gruszki i serów pleśniowych z wyraźnym aromatem rozmarynu.

  • 20 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE ZESTAW A:
    mała garść makaronu kokardki
    kilka orzechów włoskich
    5 dag sera gorgonzola
    2 dag sera blue

    SKŁADNIK PODSTAWOWY DODATKOWY:
    1 twarda gruszka

    SKŁADNIKI ROBOCZE:
    2 łyżki syropu klonowego
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1 gałązka rozmarynu
    sól i pieprz

    DEKORACJA:
    listki rozmarynu

Sałatka z karmelizowaną gruszką i serami pleśniowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al'dente i studzimy. Na patelni rozgrzewamy syrop klonowy, oliwę i sok z cytryny z gałązką rozmarynu. Gruszkę myjemy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki i karmelizujemy na patelni, na koniec dodajemy ser blue i czekamy aż się rozpuści ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu wykładamy makaron następie układamy gruszki. Ser gorgonzola kroimy w kostkę a orzechy rozdrabniamy.Gruszki posypujemy serem i orzechami wszystko polewamy sosem z patelni. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy