W oko wpadła mi sałatka Gordona Ramsay'a z foie gras, zielonej fasolki i karczochów. Postanowiłam przygotować coś podobnego, luźno nawiązującego do przepisu Gordona zarówno jeśli chodzi o składniki, jak i o formę podania.
Składniki:
3 karczochy
300 g wątróbki drobiowej
200 g zielonej fasolki szparagowej
kilka liści bordowej karbowanej sałaty lollo
odrobina oliwy do smażenia
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka oliwy truflowej
1 łyżka oleju z orzechów arachidowych
1 łyżka śmietany (ja użyłam 18%)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
Sałatka z karczochami i wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę smażymy na rozgrzanej oliwie przez kilka minut, a następnie odsączmy ją z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Gdy wątróbka wystygnie kroimy ją w paski. Karczochy obieramy. Obrane karczochy kroimy w paski, wrzucamy na około 2 minuty do wrzątku wymieszanego z odrobiną soku z cytryny. Po tym czasie karczochy odcedzamy i odkładamy do wystudzenia. Zieloną fasolkę szparagową gotujemy tak aby była jędrna i prawie miękka. Po ugotowaniu również odkładamy ją do wystudzenia, a następnie każdy strąk przekrawamy na pół. Liście sałaty targamy na mniejsze kawałki. Z octu balsamicznego, oliwy truflowej, oleju arachidowego, śmietany oraz soli i cukru przygotowujemy sos. Do miski wrzucamy sałatę, wątróbkę, karczochy i fasolkę. Całość polewamy sosem i dokładnie mieszamy.
Komentarze