Sałatka z kapusty, papryki i marchewki do słoików

4.5 (177 ocen)

  • 13 min

Smaczny dodatek do obiadu

  • 13 min

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty
    1 kg marchewki
    1/2 kg czerwonej papryki
    1 zielona papryka
    1/2 kg cebuli

    zalewa:
    1 szkl. octu 10%
    1 szkl. cukru
    1/2 szkl. oleju
    2 łyżki soli kamiennej do przetworów
    2 łyżki mielonego pieprzu ziołowego

Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka z kapusty, papryki i marchewki do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sałatka 1. Kapustę poszatkować,marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę pokroić w półtalarki,paprykę pociąć na cienkie paski. Ja pocięłam używając szatkownicy do kapusty,wychodzą super cienkie paseczki,ale trzeba uważać na palce.
    Wszystkie warzywa włożyć do dużej miski.
  • sałatka 2. Składniki zalewy zagotować i gorącą zalać poszatkowane warzywa w misce. Dokładnie wymieszać,przykryć i odstawić na 12 godzin. Napełnić sałatką wcześniej przygotowane słoiki uzupełniając do pełna zalewą i zamknąć szczelnie nakrętkami.
    Słoiki pasteryzować 15 minut.

Porady

Z tej porcji wyszły 4 słoiki o poj. 750 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować