Prosta i szybka w przygotowaniu sałatka - idealna jako dodatek do obiadu. Aromatyczna, pełna smaku orientu i świeżych ziół, a przy tym zdrowa i wartościowa w składniki odżywcze.
50 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
650 g białej kapusty
450 g obranych, gotowanych czerwonych buraków
120 g obranej czerwonej cebuli
1 łyżka posiekanej bazylii
1 łyżka posiekanego lubczyku
3 łyżki majonezu
2 – 3 łyżki soku z cytryny
2 – 3 łyżeczki przyprawy curry w proszku
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz cayenne do smaku
Sałatka z kapusty i buraczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę poszatkować i przełożyć do miski. Dodać posiekaną cebulę, wlać sok z cytryny, wsypać curry oraz szczyptę cukru. Składniki wymieszać i pozostawić na 30 min.
Następnie dodać starte na grubych oczkach tarki jarzynowej buraki, wsypać zieleninę, dołożyć majonez i całość dokładnie wymieszać. Na końcu sałatkę doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem cayenne.
Komentarze