Sałatka z kapusty do słoika

4.5 (154 ocen)

  • 2 godz.

coś z przetworów na zimę, świetny dodatek do obiadu, a także samodzielna przekąska

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 kg kapusty
    0,5 kg marchwi
    0,5 kg cebuli
    0,3 kg jabłek
    3 papryki
    4 łyżki cukru
    4 płaskie łyżeczki soli

    zalewa:
    4 szkl wody
    1 szkl octu
    4 łyżki cukru
    po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
    liść laurowy
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Sałatka z kapusty do słoika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowa do odstawienia na kilka godzim 1. Kapustę drobno poszatkować.Cebulę obrać, posiekać w gruba kostkę. Jabłka i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę umyć i pokroić w paseczki. Składniki wymieszać, połączyć z cukrem, solą i odstawić na 2 godz. Składniki zalewy połączyc i razem zagotować. Słoiki napełniać warzywami do 3/4 wysokości i dopełnic zalewą. Zamknąć i pasteryzować przez 15-20 min w temp 80-90 C

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować