Sałatka z kalarepy z dodatkiem krewetek

  • wyświetlono: 31 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Sałatka z kalarepy to tak trochę połączenie europejskiego smaku z azjatyckim. Ponieważ jest dobrą alternatywą dla tajskiej sałatki Som Tam ( którą też można znaleźć u mnie na blogu). Nie wiele się napracujemy przy jej wykonaniu a jej smak na prawdę robi swoje Dodatkowym atutem tej sałatki jest bohaterka główna – Pani Kalarepa. Trzeba zacząć od tego, że jest bardzo niskokaloryczna, 100 gram zawiera zaledwie 27 kcal. Ale przede wszystkim jest zdrowa. Jedna porcja kalarepy ( czyli 100 g) pozwala zaspokoić dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę C. Zawiera też aktywne biologiczne związki dzięki którym posiada działanie przeciwnowotworowe.

xxxx
  • 4 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

– Kalarepa 500 g
– Fasolka szparagowa 100 g
– Pomidorki koktajlowe 150 g
– Papryczka chilli 1 szt
– Krewetki 150 g
– Czosnek 2 ząbki
– Sok z 1/2 limonki
– Sos Rybny 2 łyżki
– Cukier palmowy / brązowy 1 łyżka
– Słonecznik łuskany 3 łyżki
– Oliwa 1 łyżka

Sposób przygotowania przepisu:

Sałatka z kalarepy z dodatkiem krewetek

  • 1. Przygotowanie naszej sałatki zaczynamy od podgotowania fasolki szparagowej, więc wstawiamy wodę i lekko ją solimy. W między czasie obieramy kalarepę i kroimy w plastry a następnie kroimy w słupki. Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki.

    W tym czasie woda powinna Nam się zagotować więc wrzucamy do niej fasolkę i gotujemy około
    4 – 5 minut. Po tym czasie fasolkę odcedzamy, przestudzamy i kroimy każdą na pół.
  • 2. Teraz przygotujemy sobie sos do naszej sałatki. W tym celu będzie Nam potrzebny moździerz ( jeżeli go nie mamy wystarczy mała miseczka i łyżka ). Obieramy czosnek i siekamy go, przekładamy do moździerza. Papryczkę chilli również siekamy i przekładamy do moździerza. Dodajemy do tego wyciśnięty sok z limonki, sos rybny oraz cukier palmowy. Wszystko razem dokładnie ucieramy.
  • 3. Ostatnimi dwoma czynnościami przed złożeniem sałatki w całość są: grillowanie krewetek i prażenie słonecznika. Aby sprawniej Nam to poszło będziemy robić to w tym samym momencie, więc potrzebujemy dwóch patelni: zwykłej i grillowej ( jeżeli nie masz grillowej to potrzebujesz dwóch zwykłych). Obie patelnie rozgrzewamy, z tym, że na grillową patelnie dodajmy 1 łyżkę oliwy. Następnie na zwykłą patelnie wsypujemy słonecznik a na grillową krewetki. Krewetki grillujemy przez około
    2-3 minuty z każdej strony, w tym samym czasie słonecznik powinien się uprażyć.
  • 4. Gdy wszystko mamy gotowe składamy naszą sałatkę
    Na duży talerz lub miskę wysypujemy kalarepę dodajemy pomidorki i fasolkę. Następnie układamy grillowane krewetki i polewamy wszystko przygotowanym sosem. Na sam koniec posypujemy wszystko prażonym słonecznikiem i nasza sałatka z kalarepy gotowa. Smacznego!!

Porady

https://milycooking.pl/salatka-z-kalarepy-z-dodatkiem-krewetek/

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Sałatkakalarepakrewetki

Komentarze

Podobne przepisy

koktail z krewetek

Dodane przez: aczp1

Koktail z krewetek

Chyba nic prostszego z udziałem...

Sałatka z dzikiego ryżu i krewetek

Dodane przez: asiast

Sałatka z dzikiego ryżu i krewetek

Zdrowe, pyszne danie, które znakomicie...

Sałatka warstwowa z selerem i kalarepą

Dodane przez: Kloruś

Sałatka warstwowa z selerem i kalarepą

Pięknie się prezentuje, wyśmienicie...

Sałatka z kalarepy i jajka

Dodane przez: EwaSidor

Sałatka z kalarepy i jajka

Jedliście jarzynową sałatkę zastępując...

Sałatka z krewetek

Dodane przez: AntyRamsay

Sałatka z krewetek

Pyszna propozycja na kolację lub...

Chrupiąca sałatka

Dodane przez: Wioleczka1

Chrupiąca sałatka z kalarepą

Chrupiaca niskokaloryczna sałatka,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE