Pyszna, lekka i sycąca sałatka z młodych warzyw - ziemniaków i kalarepki. Dodatek czerwonej papryki, suszonych pomidorów i natki pietruszki podkreśla delikatny smak tych warzyw.
Składniki:
- 2 duże kalarepy (tylko bulwy),
- 6 młodych ziemniaków,
- 4 połówki suszonych pomidorów z oliwy,
- mały strąk czerwonej papryki,
- pół pęczka natki pietruszki,
- łyżka oleju,
- łyżka octu balsamicznego,
- słodka mielona papryka,
- szczypta tymianku,
- sól, pieprz.
Sałatka z kalarepki i ziemniaków na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki szorujemy, gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości, osączamy, studzimy i kroimy w kosteczkę.
Kalarepy i paprykę myjemy, osuszamy. Kalarepę obieramy i kroimy w kosteczkę, z papryki usuwamy nasiona i także kroimy w drobną kosteczkę.
Pomidory osączamy z zalewy, kroimy w drobną kostkę.
Natkę pietruszki myjemy, grubo siekamy.
2.Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy kalarepkę i paprykę, oprószamy papryką, solą, pieprzem i tymiankiem, rumienimy razem przez ok. 5 minut. Dodajemy ziemniaki i suszone pomidory, wlewamy ocet balsamiczny i rumienimy jeszcze przez ok. 3-4 minuty aż smaki się przejdą.
Wykładamy na talerze, posypujemy grubo posiekaną natką pietruszki.
Komentarze