Sałatka z kalarepki i ziemniaków na ciepło

0 (0 ocen)

Pyszna, lekka i sycąca sałatka z młodych warzyw - ziemniaków i kalarepki. Dodatek czerwonej papryki, suszonych pomidorów i natki pietruszki podkreśla delikatny smak tych warzyw.

Składniki:

  • - 2 duże kalarepy (tylko bulwy),
    - 6 młodych ziemniaków,
    - 4 połówki suszonych pomidorów z oliwy,
    - mały strąk czerwonej papryki,
    - pół pęczka natki pietruszki,
    - łyżka oleju,
    - łyżka octu balsamicznego,
    - słodka mielona papryka,
    - szczypta tymianku,
    - sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sałatka z kalarepki i ziemniaków na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki szorujemy, gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości, osączamy, studzimy i kroimy w kosteczkę.
    Kalarepy i paprykę myjemy, osuszamy. Kalarepę obieramy i kroimy w kosteczkę, z papryki usuwamy nasiona i także kroimy w drobną kosteczkę.
    Pomidory osączamy z zalewy, kroimy w drobną kostkę.
    Natkę pietruszki myjemy, grubo siekamy.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy kalarepkę i paprykę, oprószamy papryką, solą, pieprzem i tymiankiem, rumienimy razem przez ok. 5 minut. Dodajemy ziemniaki i suszone pomidory, wlewamy ocet balsamiczny i rumienimy jeszcze przez ok. 3-4 minuty aż smaki się przejdą.
    Wykładamy na talerze, posypujemy grubo posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować