Sałatka z kalafiorem i sosem czosnkowym

4.5 (158 ocen)

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zdrowa sałatka dobra na każda okazje. Z kalafiorem oblana sosem czosnkowym.

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 mały kalafior
    1 puszka kukurydzy
    2 średnie ogórki zielone
    4 jajka
    szczypiorek
    sos czosnkowy
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sos czosnkowy

Sałatka z kalafiorem i sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora dokładnie myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki a następnie gotujemy na parzę przez 15 minut (będzie średnio twardy). Jajka gotujemy na twardo. W misce układamy pokrojone w kostkę jajka następnie kukurydzę, pokrojonego w kostkę ogórka zielonego a na samej górze układamy kalafiora.
  • 2. Wszystko oblewamy sosem czosnkowym. Czyli 3 ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu, 5 łyżek jogurtu naturalnego, szczypta cukru, pieprz oraz 1,5 łyżeczki oregano. Do zmieszanego jogurtu i majonezu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, cukier oraz oregano. Odstawiamy do przegryzienia. Na wierzchu sałatkę dekorujemy szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować