Sałatka z kalafiora z groszkiem, szynką i serem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kalafiora używamy głównie jako dodatek do drugiego dania lub do zupy, a szkoda, bo można go wykorzystać na wiele sposobów, to warzywo ma mało kalorii ale za to dużo cennych składników odżywczych z powodzeniem można dodać go do sałatki! Ta jest prosta i bardzo smaczna:)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 średni kalafior

    15 dag gotowanej szynki

    10 dag ostrego sera żółtego

    1 mała puszka kukurydzy

    1 mała puszka groszku konserwowego

    3 ząbki czosnku

    3 łyżki majonezu

    Sól morska do smaku

    Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Majonez Szynki Ser

Sałatka z kalafiora z groszkiem, szynką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora obrać z wierzchnich liści, podzielić na małe różyczki, ugotować al dente w osolonym wrzątku, uważać aby nie przegotować, najlepszy jest jeszcze jedrny, wyjąć łyżką cedzakową z wody i osączyć. Wystudzić.

    Zimny przełożyć do salaterki. Szynkę i ser pokroić w cienkie paseczki, posypać kalafiora, dodać osączoną kukurydzę i groszek konserwowy.

    Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z majonezem, solą oraz pieprzem, powstałym sosem polać sałatkę, wymieszać dopiero przed podaniem. Schłodzić w lodówce.

    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować