Fit sałata z kaki, żurawiną, serem Camembert i orzechami

5 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Lekka sałatka z kaki, awokado, żurawiny, zielonej sałaty i orzechów włoskich w sosie cytrynowo- miodowym z odrobiną chili. Smakowitym dodatkiem, który świetnie pasuje do całości, jest dobry francuski ser pleśniowy.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże garści zielonej sałaty (może być mix sałat)
    1 kaki
    1 awokado
    1/4 małej czerwonej cebuli
    kilka plastrów sera Camembert
    garść orzechów włoskich
    garść suszonej żurawiny

    3 łyżki oliwy dobrej oliwy
    2 łyżki soku z cytryny
    1,5 łyżki miodu
    sól i biały pieprz do smaku

    szczypta płatków chili
    krem balsamiczny opcjonalnie
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Fit sałata z kaki, żurawiną, serem camembert i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę myjemy, osuszamy i kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki.

    Cebulę kroimy w cienkie pióra.
    Kaki kroimy dowolnie.
    Camembert kroimy w cienkie plastry, podobnie awokado.

    Na talerzu układamy sałatę, Camembert, awokado, kaki, pióra cebuli, orzechy włoskie i żurawinę. Całość doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy dressingiem, na końcu posypujemy płatkami chili lub skrapiamy kremem balsamicznym.

    Dressing:
    Mieszamy oliwę z miodem i sokiem z cytryny, doprawiamy białym pieprzem i solą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować