Lekka sałatka z kaki, awokado, żurawiny, zielonej sałaty i orzechów włoskich w sosie cytrynowo- miodowym z odrobiną chili. Smakowitym dodatkiem, który świetnie pasuje do całości, jest dobry francuski ser pleśniowy.
15 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
2 duże garści zielonej sałaty (może być mix sałat)
1 kaki
1 awokado
1/4 małej czerwonej cebuli
kilka plastrów sera Camembert
garść orzechów włoskich
garść suszonej żurawiny
3 łyżki oliwy dobrej oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1,5 łyżki miodu
sól i biały pieprz do smaku
szczypta płatków chili
krem balsamiczny opcjonalnie
Fit sałata z kaki, żurawiną, serem camembert i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałatę myjemy, osuszamy i kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w cienkie pióra.
Kaki kroimy dowolnie.
Camembert kroimy w cienkie plastry, podobnie awokado.
Na talerzu układamy sałatę, Camembert, awokado, kaki, pióra cebuli, orzechy włoskie i żurawinę. Całość doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy dressingiem, na końcu posypujemy płatkami chili lub skrapiamy kremem balsamicznym.
Dressing:
Mieszamy oliwę z miodem i sokiem z cytryny, doprawiamy białym pieprzem i solą.
Komentarze