Persymona czyli owoc kaki uprawiany głównie w Chinach, Korei, Japonii oraz w cieplejszych rejonach Azji Środkowej. Od XIX wieku uprawiany jest także w Ameryce Północnej, głównie w Kalifornii oraz w południowej Europie.
15 min
Składniki:
Sałatka z kaki i granatem
Składniki:
1 dojrzałe kaki
1 granat
garść roszponki
mała kiść winogron
łyżeczka utartej mrożonej cytryny
Sos do sałatki:
sok wyciśnięty z 1/2 granatu
sok z 1/2 limonki
pieprz
1/2 łyżeczki oliwy
Wszystkie składniki wymieszaj i polej nimi sałatkę
Sałatka z kaki i granatem - salad with kaki and pomegranate - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Obierz owoc kaki i pokrój na plastry lub w cząstki. Granat przekrój na połowę. Jedną część obierz, a z drugiej wyciśnij sok. Rozłóż na talerzu roszponkę, dodaj przekrojone winogrona, cząstki kaki, posyp mrożoną, utartą cytryną, ziarnami granatu i polej sosem z granatu.
Komentarze