Odważne połączenie z pozoru niepasujących do siebie składników: kaczki, truskawek i ogórków, dało niesamowicie pyszny efekt. Przygotowanie sałatki nie zajmuje dużo czasu, a na pewno zachwyci każdego amatora zdrowej kuchni! :)
Sałatka z kaczką i truskawkami w sosie balsamicznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.KACZKA: pierś z kaczki myjemy, osuszamy, nacinamy skórę (trzeba uważać aby nie uszkodzić mięsa!), nacieramy oliwą, octem balsamicznym, dodajemy pieprz, tymianek i pokrojony w plastry czosnek.
Odstawiamy na min. 1 godzinę do lodówki
Nagrzewamy piekarnik na 200 C
Kładziemy kaczkę na zimnej, suchej patelni skórą do dołu i smażymy ok. 8-10 min. aż do wytopienia tłuszczu. Przewracamy na drugą stronę i smażymy ok. 2 minut.
Przekładamy kaczkę do naczynia żaroodpornego skórą do góry i wkładamy do piekarnika na ok. 7-10 minut (w zależności od stopnia wysmażenia jakie chcemy otrzymać).
Wyjmujemy i kładziemy na desce do krojenia, aby odpoczęła.
2.SOS BALSAMICZNY: w międzyczasie przygotowujemy sos.
Wszystkie składniki mieszamy w garnuszku i podgrzewamy na małym ogniu aż do uzyskania w miarę gęstej konsystencji. Odstawiamy z palnika.
3.SAŁATKA: sałatę lodową rwiemy na kawałki, truskawki i ogórka kroimy w plastry, wszystko myjemy i układamy na talerzu.
Komentarze