Wykwintna , wyśmienita sałatka z soczystą piersią kaczki i ostrym sosem chrzanowo-pieprzowym.Jako smakosz sałatek obiadowych mogę powiedzieć że wyszła wspaniale.
Składniki:
(Na dwie porcję)
100g mixu sałat z rukolą
20 pomidorków daktylowych
1 czerwona cebula
1 pierś z kaczki
Marynata:
Oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
świeżo mielona sól
świeżo mielony pieprz
Sos chrzanowy:
200 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki chrzanu śmietankowego
1 łyżeczka pieprzu
Sałatka z kaczką i sosem chrzanowym z pieprzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć , osuszyć , podzielić na dwie pojedyncze piersi.
Skórę kaczki naciąć na krzyż.
Ząbki czosnku obrać , posiekać drobno.
Mięso przełożyć do miski , zalać oliwą z oliwek.
Posypać czosnkiem oraz oprószyć świeżo mieloną solą i pieprzem.
Odstawić na 3-4 godz do lodówki.
2.Suchą patelnie rozgrzać , położyć zamarynowane piersi skórą do dołu.
Smażyć 4 min.
3.Przekręcić pierś na drugą stronę smażyć kolejne 4 min.
4.Zdjąć z patelni , zawinąć szczelnie w folię aluminiową.
Piec 45 min w piekarniku nagrzanym do 150st.
5.Upieczone piersi pokroić w cienkie plastry.( powinny być lekko różowe i soczyste)
6.Warzywa umyć , osuszyć.
Cebulę pokroić w piórka.
Składniki na sos połączyć razem.
Na talerzach rozłożyć porcję sałaty , po 10 pomidorków koktajlowych oraz 1/2 piórek cebuli.
Środek polać sosem chrzanowym z pieprzem.
Na sosie ułożyć plastry kaczki.
Komentarze