Jeżyny super sprawdziły się w połączeniu z kozim serem i słodkim dressingiem.
15 min
Składniki:
200 g jeżyn
100 g miękkiego koziego sera naturalnego
100 g miękkiego koziego sera z miodem
garść roszponki
garść rukoli
1 szalotka
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
35 g posiekanych orzeszków piniowych
czarny pieprz
Dressing:
100 ml oliwy z oliwek
50 ml octu balsamicznego z sokiem figowym
1 łyżeczka miodu
Sałatka z jeżynami i serem kozim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Roszponkę i rukolę rozłożyłem na talerzu. Posypałem niezbyt drobno posiekaną szalotką.
Rozkruszony ser kozi (naturalny i miodowy) rozłożyłem na sałacie. Dodałem umyte i osuszone jeżyny . Posypałem uprażonymi orzeszkami. Doprawiłem solą, cukrem i pieprzem. Całość polałem wcześniej przygotowanym dresingiem.
Dressing: wszystkie składniki połączyłem i energicznie wymieszałem, tak aby powstała gładka masa.
Komentarze