Pełna witamin sałatka obiadowa z delikatną jogurtową piersią kurczaka oraz jogurtowym , pieprznym sosem. Sałatę polecam podać z pieczonymi młodymi ziemniakami z masłem i koprem.
Składniki:
(Na 2 porcję)
200g. świeżego jarmużu
100g. świeżej rukoli
1 ogórek gruntowy
3 jajka ugotowane na twardo
1 podwójna pierś z kurczaka
Marynata do mięsa:
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki soli
Sos jogurtowo-pieprzowy:
200ml. jogurtu naturalnego
1 łyżka pieprzu
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
szczypta soli
Sałatka z jarmużu z rukolą, pieczoną piersią kurczaka i jajkiem z sosem jogurtowo-pieprzowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś kurczaka myjemy , osuszamy , oczyszczamy z błonek.
Składniki na marynatę łączymy , nacieramy mięso , odstawiamy na 3-4 h. do lodówki.
Po tym czasie układamy w naczyniu żaroodpornym , pieczemy 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
2.Jarmuż kroimy na mniejsze kawałki , myjemy wraz z rukolą , osuszamy.Rozkładamy na talerze.
.
3.Składniki na sos łączymy razem , polewamy sałatki.
4.Jajka obieramy, kroimy w czwórki.
Ogórka obieramy , kroimy w plastry.
Upieczoną pierś kroimy w plastry.
Na sałatce układamy , plastry kurczaka , plasterki ogórka oraz ćwiartki jajka
Komentarze