Sałatka z jarmużem i ciepłą żurawiną

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Lekko słony jarmuż i ciepła słodka żurawina. Przepyszna nietypowa kombinacja.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
    1 cebula
    1 pęczek liści jarmużu (ok. 6 dużych liści)
    ¾ szklanki suszonej żurawiny
    2 łyżki octu z czerwonego wina
    6 łyżek oliwy z oliwek
    2 łyżki soku z cytryny oraz starta skórka z połowy cytryny
    2 łyżki miodu lub syropu z mniszka
    Sól
    Pieprz
    ¼ szklanki migdałów (mogą być płatki migdałowe)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z jarmużem i ciepłą żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę pokroić na mniejsze kawałki. Migdały jeśli całe to rozdrobnić lub użyć płatków migdałowych.
    Liście jarmużu oderwać od łodygi i rozdrobnić. Do jarmużu dodać 2 łyżki oliwy i duża szczypta soli.
    Jarmuż wymaga masowania, aby był miękki, nabierze również wyrazistego zielonego koloru. Masować jarmuż dłońmi przez całą minutę. Liście zmiękną. Odstawić.
    Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy , dodać cebulę i czosnek. Lekko podsmażyć do koloru rumianego. Dodać pokrojoną żurawinę i smażyć ok 4-5 minut. Dodać starkowaną skórkę z cytryny oraz sok, ocet winny oraz miód. Cały czas mieszając doprawić solą i pieprzem.
    Podawać miękkie liście jarmużu, ciepłą żurawinę i posypać migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jarmuż Migdały Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować