Lekko słony jarmuż i ciepła słodka żurawina. Przepyszna nietypowa kombinacja.
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 pęczek liści jarmużu (ok. 6 dużych liści)
¾ szklanki suszonej żurawiny
2 łyżki octu z czerwonego wina
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny oraz starta skórka z połowy cytryny
2 łyżki miodu lub syropu z mniszka
Sól
Pieprz
¼ szklanki migdałów (mogą być płatki migdałowe)
Sałatka z jarmużem i ciepłą żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żurawinę pokroić na mniejsze kawałki. Migdały jeśli całe to rozdrobnić lub użyć płatków migdałowych.
Liście jarmużu oderwać od łodygi i rozdrobnić. Do jarmużu dodać 2 łyżki oliwy i duża szczypta soli.
Jarmuż wymaga masowania, aby był miękki, nabierze również wyrazistego zielonego koloru. Masować jarmuż dłońmi przez całą minutę. Liście zmiękną. Odstawić.
Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy , dodać cebulę i czosnek. Lekko podsmażyć do koloru rumianego. Dodać pokrojoną żurawinę i smażyć ok 4-5 minut. Dodać starkowaną skórkę z cytryny oraz sok, ocet winny oraz miód. Cały czas mieszając doprawić solą i pieprzem.
Podawać miękkie liście jarmużu, ciepłą żurawinę i posypać migdałami.
Komentarze