Sałatka z jajkiem, roszponką, ogórkiem i fetą

4.5 (200 ocen)

  • 30 min

Prawie jak jajka w majonezie,tyle że z dodatkami, które fajnie pogłębiają i zaostrzają smak całości. Zdrowiej, bo ze sporą ilością zieleniny: sałatą, zielonym ogórkiem i surowym kalafiorem, i lżej - bo z mniejszą ilością majonezu.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:
    1/3 długiego zielonego ogórka
    ok. 40 g. sera feta light
    2 jajka
    duża garść sałaty roszponki
    kilka małych różyczek kalafiora
    1 łyżka majonezu
    gęsty ocet balsamico
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z jajkiem, roszponką, ogórkiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Jajka gotuję na twardo, studzę i obieram. Kroję w kostkę, mieszam delikatnie z majonezem, uważając by się nie rozpadły. Obranego ogórka kroję w mała kostkę, podobnie fetę, różyczki kalafiora delikatnie ścinam nożem, by je rozdrobnić. Układam na talerzu sałatę, jajka z majonezem, fetę i ogórka, całość posypuję kalafiorem, robię kilka kleksów z octu balsamico, oprószam pieprzem. Nie doprawiam sałatki solą ze względu na jej zawartość w fecie i majonezie. Nie mieszam przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować