Sałatka z jajkiem i awokado

0 (0 ocen)

  • 15 min

Świeża, chrupiąca sałata, lekko pikantne kiełki rzodkiewki, jajko i awokado połączone wyrazistym winegretem. Pyszny, lekki i zdrowy posiłek!

  • 15 min

Składniki:

  • (na dwie porcje)
    mieszanka sałaty
    kiełki rzodkiewki duża garść
    2 jajka
    awokado

    winegret:
    łyżka octu winnego
    łyżka oliwy z oliwek
    łyżka wody
    ½ łyżeczki cukru
    sól, świeżo mielonym czarny pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z jajkiem i awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Winegret:
    W małym słoiczku umieszczamy oliwę z oliwek, ocet, wodę, cukier, sól i czarny pieprz. Dobrze wstrząsamy słoikiem do połączenia składników.

    Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Kroimy na ćwiartki.
    Sałatę myjemy i odsączamy na sitku lub w wirówce. Awokado rozcinamy na pół i lekko przekręcamy. Rozpołowione kroimy w skórce na plasterki a następnie delikatnie podważamy łyżką.
    Na talerzach układamy sałatę i kiełki rzodkiewki. Na wierzchu układamy wachlarz z połowy pokrojonego awokado oraz ćwiartki jajka. Całość polewamy przygotowanym wcześniej winegretem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować