Sałatka z jajem i łososiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sałatka lekka, zdrowa, pełna witamin i sycąca. Wiosną obowiązkowo króluje u mnie rzeżucha i jajka.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 jajka
    5 liści sałaty strzępiastej
    5 pomidorków koktajlowych
    10 oliwek zielonych
    1 płat łososia wędzonego
    ¼ ogórka zielonego
    1 cebula czerwona
    1 papryczkę chili
    2 łyżki rzeżuchy
    1 łyżeczka musztardy
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka oliwy z oliwek
    Sól
    Pieprz

Sałatka z jajem i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Jajka gotuję na twardo w osolonej wodzie. Sałatę myję, osuszam , strzępie. Na talerz wykładam sałatę, kawałki łososia, ćwiartki jajek, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Czerwoną cebulkę obieram i kroję w piórka, dodaję plasterki ogórka zielonego, oliwki, pokrojoną papryczkę chili. Posypuję rzeżuchą. Z musztardy, soku z cytryny, oliwy, robię sos, dodaję, sól, pieprz. Całość mieszam i polewam sałatkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy