Sałatka z gruszką, serem i orzechami

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pokropiona sosem winegret, przepyszne lekkie drugie danie.

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - sałata lodowa (garść pokruszonej sałaty): 1 sztuka
    - gruszka: 1 sztuka
    - mozzarella: 8 plastrów
    - orzechy włoskie: 0.33 szklanki

    - oliwa: 0.75 szklanki
    - sok z cytryny: 0.25 szklanki
    - musztarda: 1 łyżeczka
    - miód: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z gruszką, serem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porwać liście sałaty i ułożyć na talerzu.
    Pokrojoną w plasterki gruszkę i pokrojoną mozzarellę dodać do sałaty.
    Polać sosem winegret.
  • 2. SOS Winegret

    Do przygotowania sosu winegret najlepiej użyć zwykłego słoika. Sos musi być dobrze wymieszany więc dobrze jest go przygotowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu, w którym można energicznie potrząsać.

    Do słoiczka wcisnąć sok z cytryny, uważać by do naczynia nie wpadły pestki.
    Dodać oliwę – 3 razy więcej niż wyszło soku z cytryny.
    Opcjonalnie dodać łyżeczkę musztardy i łyżkę miodu.
    Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą.
    Zamknąć dokładnie słoik i potrząsać nim energicznie kilkanaście razy tak, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły i powstała jednolita emulsja o żółtawobrązowej barwie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować