Sałatka z gruszką, serem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porwać liście sałaty i ułożyć na talerzu.
Pokrojoną w plasterki gruszkę i pokrojoną mozzarellę dodać do sałaty.
Polać sosem winegret.
2.SOS Winegret
Do przygotowania sosu winegret najlepiej użyć zwykłego słoika. Sos musi być dobrze wymieszany więc dobrze jest go przygotowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu, w którym można energicznie potrząsać.
Do słoiczka wcisnąć sok z cytryny, uważać by do naczynia nie wpadły pestki.
Dodać oliwę – 3 razy więcej niż wyszło soku z cytryny.
Opcjonalnie dodać łyżeczkę musztardy i łyżkę miodu.
Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Zamknąć dokładnie słoik i potrząsać nim energicznie kilkanaście razy tak, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły i powstała jednolita emulsja o żółtawobrązowej barwie.
Komentarze