sałata rzymska lub lodowa – ćwiartka
pół gruszki ze skórką
pół fileta z kurczaka (można mniej)
ser pleśniowy Złocisty Lazur – ok 5 – 7 dkg na osobę
łyżeczka sezamu
chilli – pół szczypty
sos balsamiczny – 1 łyżka
Sałatka z gruszką i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta zamarynować : sól, oliwa, pieprz ziołowy, papryka w proszku i zioła prowansalskie. Przekroić wzdłuż i ugrillować na patelni. Ostudzić. Pokroić w zgrabne kawałki.
Sałatę porwać na małe kawałki i poukładać na talerzu. Sezam uprażyć na suchej gorącej patelni. Na sałacie poukładać gruszkę pokrojoną w dowolny sposób, kurczak grillowany, ser pleśniowy i sezam. Wszystko polać sosem, sosem balsamicznym i odrobinką chilli. Schłodzić kilkanaście minut w lodówce.
Sos zrobić do smaku. W razie potrzeby dodać troszkę więcej ze składników.
Składniki są podane dla jednej osoby. Sos balsamiczny jest kupny.
Komentarze