dobra na sezon grillowy, odskocznia od mięsa idealna dla wetegariamów
25 min
Składniki:
Składniki (6 porcji):
Bakłażan 220 g (1 szt.)
Pomidor 260 g (2 średnie)
ser feta light mlekovita 80 g
Mięta, liście świeże 4 g (2 łyżeczki)
Krem balsamiczny 5 g (5 ml)
Sól biała 20 g (1 płaska łyżka)
Sałatka z grilowanym bakłażanem, pomidorem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania:
1. Bakłażana myjemy i kroimy na około 0.5 cm plastry. Posypujemy obficie solą i odkładamy na durszlak żeby puściły sok (około 30 minut). Po tym czasie każdy plasterek myjemy i osuszamy na papierowym ręczniczku.
2. Pomidorki kroimy w ćwiartki.
3. Bakłażana grillujemy z każdej strony kilka minut. Aby zmiękł. Można też użyć patelni grillowej lub funkcji grill w piekarniku.
4. Miętę myjemy i szatkujemy na mniejsze kawałki.
5. Na talerzu układamy naprzemiennie plastry bakłażana i kawałki pomidorów. Na wierzch skruszamy kawałek fety, posypujemy świeża miętą i lekko skrapiamy kremem balsamicznym.
Komentarze