Sałatka z grilowanym bakłażanem, pomidorem i fetą

0 (0 ocen)

  • 25 min

dobra na sezon grillowy, odskocznia od mięsa idealna dla wetegariamów

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki (6 porcji):
    Bakłażan 220 g (1 szt.)
    Pomidor 260 g (2 średnie)
    ser feta light mlekovita 80 g
    Mięta, liście świeże 4 g (2 łyżeczki)
    Krem balsamiczny 5 g (5 ml)
    Sól biała 20 g (1 płaska łyżka)

Sałatka z grilowanym bakłażanem, pomidorem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:
    1. Bakłażana myjemy i kroimy na około 0.5 cm plastry. Posypujemy obficie solą i odkładamy na durszlak żeby puściły sok (około 30 minut). Po tym czasie każdy plasterek myjemy i osuszamy na papierowym ręczniczku.
    2. Pomidorki kroimy w ćwiartki.
    3. Bakłażana grillujemy z każdej strony kilka minut. Aby zmiękł. Można też użyć patelni grillowej lub funkcji grill w piekarniku.
    4. Miętę myjemy i szatkujemy na mniejsze kawałki.
    5. Na talerzu układamy naprzemiennie plastry bakłażana i kawałki pomidorów. Na wierzch skruszamy kawałek fety, posypujemy świeża miętą i lekko skrapiamy kremem balsamicznym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy