Tym razem szparagi podałam na talerzu z dodatkiem sałat, kiełków, mozzarelli, świeżych malin i truskawek. Całość polałam sosem balsamico – nabijcie na widelec wszystkie składniki – niebo w gębie!
13 min
Dla 2 osób
Składniki:
-8-9 szt. zielonych szparagów
-Oliwa z oliwek
-Sól, śwież zmielony pieprz
- Mieszanka ulubionych sałat
- Mieszanka ulubionych kiełków
-½ kulki sera mozzarella
- 1 szkl. świeżych truskawek
-½ szkl. świeżych malin
- Sos balsamico
Sałatka z grillowanymi szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi oczyszczamy, odrywamy zdrewniałe końcówki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (funkcja grill - gdy pogoda sprzyja grillujcie je na zewnątrz), na około 7-8 minut (zależy od grubości szparagów). W trakcie grillowania sprawdzajcie ich twardość.
Szparagi wyciągamy z piekarnika, delikatnie studzimy, kroimy na duże kawałki i układamy na sałatach i kiełkach. Dodajemy poszarpany ser mozzarella, pokrojone truskawki i maliny. Całość polewamy sosem balsamico, delikatnie doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze